Blog

Almanya: Bakım sektöründe yabancı çalışanların sayısı önemli ölçüde artıyor

Almanya: Bakım sektöründe yabancı çalışanların sayısı önemli ölçüde artıyor

Nürnberg’deki İstihdam Araştırmaları Enstitüsü, Haziran 2023’te bakım sektöründe sosyal güvenlik primine tabi yaklaşık 1,7 milyon çalışanın bulunduğunu açıkladı. Araştırmaya göre, kalifiye bakım personeli sayısındaki artış sadece Almanya’da çalışan yabancı çalışanlardan kaynaklanıyor.

2013 ve 2023 yılları arasında bakım mesleklerinde yabancı çalışanların sayısı orantısız bir şekilde artmıştır. Geriatri hemşireliğindeki istihdam artışı söz konusu iki yılda yüzde 273’e ulaşmıştır; bu da yaklaşık 87.000 yabancı çalışana karşılık gelmektedir. Hemşirelikte ise 109.000 yabancı çalışan artışı gözlemlenmektedir. Buradaki istihdamları yüzde 256 oranında artmıştır. Hemşirelikte, tüm hemşirelik personeli arasında yabancı çalışanların oranı on yıl içinde yüzde 4,9’dan yüzde 14,5’e yükselmiştir. Geriatrik hemşirelik mesleklerinde bu oran 2023’te 2013’e kıyasla yüzde 12 puan daha yüksek olup yüzde 18,9’dur.

Bir önceki yıl Almanya’da AB üyesi olmayan ülkelerden gelen yabancı hemşirelerin sayısı AB’den gelenlerden daha fazlaydı. AB içinde hemşireler ağırlıklı olarak Polonya, Hırvatistan ve Romanya’dan gelmektedir. Türkiye ve Sırbistan vatandaşları, üçüncü ülkelerden gelen bakıcılar arasında büyük bir grup oluşturmaktadır.

Geri