Blog

Nemačkoj farmaceutskoj industriji nedostaju kvalifikovani radnici

Nemačkoj farmaceutskoj industriji nedostaju kvalifikovani radnici

Industrijski sindikat IG BCE i Nemačko udruženje istraživačkih farmaceutskih kompanija upozoravaju na gubljene komparativnih prednosti i slabljenje inovativne snage. Najvažniji razlog za to je značajan nedostatak radne snage. Ovo se odnosi na laboratorije, kao i na proizvodne hale i istraživačka odeljenja u industriji. Prema nedavnoj studiji Kelnskog instituta za ekonomska istraživanja (IV), trenutno nedostaje oko 176.000 kvalifikovanih radnika u farmaceutskim zanimanjima.

U međuvremenu, svako četvrto radno mesto u proizvodnji ne može da se popuni. Takođe postoje značajna uska grla u istraživačkim, razvojnim i IT profesijama. Nedostatak kvalifikovanih radnika je „kamen spoticanja“ za Nemačku kao centar farmaceutske industrije. Pošto postoji nedostatak mladih talenata, industrija je privlačna političarima: 1) „postojeći potencijal kvalifikovane radne snage“ mora biti bolje iskorišćen, 2) zaposleni moraju biti bolje edukovani i obučeni, i 3) ciljani ljudi moraju biti angažovani iz inostranstva.

Imigracija kvalifikovanog osoblja iz trećih zemalja bi stoga trebalo da postane sve važnija u budućnosti. Svojim holističkim pristupom i brojnim zemljama porekla, Signite nudi svaku priliku za sigurno zapošljavanje kvalifikovanih radnika svih vrsta. Rado ćemo vas posavetovati!

Nazad