Blog

Nemačka: Broj stranih medicinskih sestara značajno raste

Nemačka: Broj stranih medicinskih sestara značajno raste

Institut za istraživanje zapošljavanja u Nirnbergu saopštio je da je u junu 2023. godine skoro 1,7 miliona zaposlenih koji plaćaju doprinose radilo u oblasti sestrinstva. Prema studiji, povećanje specijalističkog medicinskog osoblja je isključivo zbog stranih zaposlenih koji rade u Nemačkoj.

Između 2013. i 2023. godine, broj stranih zaposlenih u profesijama nege je neproporcionalno porastao. Na osnovu studija sprovedenih u dve godine, rast zaposlenosti u nezi starih je 273 odsto, što odgovara porastu od skoro 87.000 stranih zaposlenih. U sestrinstvu se primećuje povećanje od 109.000 stranih zaposlenih. Njihova zaposlenost porasla je za 256 odsto. U sestrinstvu, udeo stranog medicinskog osoblja porastao je sa 4,9 na 14,5 procenata u roku od deset godina. U 2023. godini, udeo stranog medicinskog osoblja u gerijatrijskoj sestri je bio 18,9 odsto, 12 procentnih poena više nego u 2013.

Prošle godine u Nemačkoj je radilo više stranog medicinskog osoblja iz zemalja koje nisu članice EU nego iz zemalja EU. Unutar EU, medicinsko osoblje dolazi uglavnom iz Poljske, Hrvatske i Rumunije. Državljani Turske i Srbije čine veliku grupu medicinskih sestara iz zemalja koje nisu članice EU.

Nazad